Herinrichting

STEUN HET MUSEUM LICHTSCHIP TEXEL
Stel je voor: de zilte geur van de zee, het geluid van klotsende golven, en de wind die door de lichttoren waait. Dit zijn slechts enkele van de ervaringen die we willen delen met bezoekers van ons prachtige museumlichtschip Texel.

Lichtschip Texel, gebouwd in de vroege jaren ’50 op de voormalige Rijkswerf in Den Helder, is sinds 1 oktober 1952 in gebruik. Oorspronkelijk lag het schip zo’n 18 zeemijlen ten westen van Texel, maar later heeft het op verschillende posities langs de Nederlandse kust dienst gedaan. Nu is het een nautisch museum waarin zowel de geschiedenis van het lichtschip, als van de betonningsdienst als van vuurtorens en andere lichtschepen (de kustverlichting) wordt bewaard en opengesteld voor het publiek.

Tot voor kort werden bezoekers door enthousiaste vrijwilligers/suppoosten rondgeleid op het schip. Ze vertelden verhalen over de geschiedenis van het schip en hoe het leven aan boord was. Maar door de hoge gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers (75 jaar) en de afnemende gezondheid is het niet langer mogelijk om deze rondleidingen te blijven verzorgen. Maar we willen toch het verhaal van het lichtschip aan volgende generaties blijven doorgeven, maar nu op een andere manier. We hebben echter uw hulp nodig om deze visie werkelijkheid te maken.

Met uw steun kunnen we investeren in nieuwe beeld- en geluidstechnologieën die onze bezoekers een meeslepende en educatieve reis door de tijd bieden. Uw bijdrage zal niet alleen bijdragen aan de verbetering van onze tentoonstellingen, maar ook aan het behoud van ons maritieme erfgoed voor toekomstige generaties. Samen kunnen we de geschiedenis levend houden en een blijvende impact maken op de culturele en educatieve ervaringen van ons museum.

Helaas hebben mensen met een beperkte mobiliteit momenteel geen toegang tot het lichtschip vanwege de hoge drempels en waterkeringen aan boord.  We hebben een oplossing gevonden, zodat iedereen toch de kans krijgt om het schip van binnen te bekijken.
Via onze website bieden we een interactieve virtuele rondleiding aan door het hele schip. Dit betekent dat iedereen comfortabel vanuit huis, vanaf de computer of een mobiel apparaat, het lichtschip kan verkennen. Men krijgt dezelfde boeiende ervaring als bij een fysiek bezoek, met gedetailleerde uitleg en historische achtergrondinformatie, maar dan met het gemak van de eigen omgeving. We willen dat iedereen de kans krijgt om de rijke geschiedenis van ons schip te ervaren, ongeacht fysieke beperkingen.

Wij kunnen deze investeringen niet uit eigen middelen betalen en doen daarom een beroep op het lokale en regionale bedrijfsleven om ons te steunen.

Doe vandaag nog een donatie. Elk bedrag, groot of klein, maakt een verschil en wordt zeer gewaardeerd. Wij staan ook graag open voor het leveren van een passende tegenprestatie. Wilt u ons structureel ondersteunen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

BEDRAG € -